Беломорци

 жени от село Беломорци, община Омуртаг, участнички във фокус-група

жени от село Беломорци, община Омуртаг, участнички във фокус-група

МОЖЕ ЛИ БЯГСТВОТО ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА
С ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

Бягството може да се окаже единствено решение за жена, жертва на домашно насилие – това мнение споделиха жени от село Беломорци, община Омуртаг, които участваха във фокус-група, организирана от „Асоциация НАЯ” в рамките на проект „Достойнство – живот без насилие”.

(информация за проекта тук)

На срещата присъстваха 12 жени, като 10 от тях се самоопределиха като представители от ромския етнос и две – представители от турската етническа група. Поставянето на проблема домашно насилие и предстоящата дискусия, свързана с него, събуди съпротиви в жените. Голяма част от тях заявиха, че такива случаи не съществуват в тяхната общност и всички в селото живеят в разбирателство. Отричането беше първата им реакция, което показва, че за проблема не се говори открито. Стигна се до там, че с началото на дискусията част от групата предпочете да напусне срещата.

Още преди това да се случи обаче присъстващите споделиха, че в тяхната общност се смята, че институциите нямат право да се бъркат в семейството и затова домашното насилие остава скрито, а жертвите се опитват да се справят сами. „Именно разбирането, че въпроси, свързани със семейството и насилието, вътре в него, се решава от членовете на семейството, вероятно беше причина в началото групата да не желае да се говори открито по проблема” посочи анализът на фокус-групата.

Постепенно споделяйки за обществената чувствителност по темата, жените стигнаха до заключението, че не се говори открито за домашното насилие в тяхната общност. Изводът, който беше направен е, че семейството е затворена система и информация трудно излиза от него. Ако жената реши да сподели, тя стига до споделяне в общността, но проблемът не излиза от нея. Няма практика жертвите на домашно насилие да се обръщат към институциите. Бягството често става единствения възможен начин, пострадалата да спре насилието, затова и в селото има не един и два случая на жени, оставили децата си при роднини и заминали за чужбина. Хората от местната общност признават, че по този начин те са се спасили от психическия тормоз и физическите посегателства върху тях.

Разглеждайки конкретен казус на жена, жертва на домашно насилие от страна на съпруга си и неговите родители, като възможни варианти за подкрепа на пострадалата, групата посочи, че е най-адекватно, ако със случая се заемат няколко институции, като всяка окаже подкрепа според своите правомощия. Присъстващите посочиха, че жертвата на домашно насилие може да се обърне към кмета и той да сигнализира полицията. Друга институция, която се разпознава от местната общност като възможности за подкрепа е училището, а от Дирекция „Социално подпомагане“ се очаква да отпусне помощи на жената, след като напусне насилника. Жените наблегнаха на това, колко е важна финансовата подкрепа в началния етап, ако жената няма средства и работа.

Дискусии в БеломорциЖените от Беломорци коментираха, че в случай на домашно насилие адекватно би било, ако насилникът бъде изведен от семейното жилище. Те не приемат за справедливо жената и децата до напускат дома си, и според тях, ако това се промени, повече жертви на домашно насилие ще имат смелост да търсят помощ и подкрепа от институциите.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

chat-active-icon chat-active-icon chat-active-icon