Попово

РОМКИ ОТ ПОПОВСКО ИМАТ ИДЕЯ ЗА СВОИ ЖЕНСКИ КЛУБОВЕ

popovo_2

Създаването на клубове, в които жени да бъдат обучавани как да отстояват правата си, предложиха участничките във фокус група в град Попово. Те се събраха в откритата приемна на „Асоциация НАЯ“ в рамките на проект „Достойнство – живот без насилие”.

/информация за проекта тук/

Целта на организираната фокус група беше да се проучат специфичните потребности на ромските жени, жертви на домашно насилие от малките населени места. Идеята на „Асоциация НАЯ“ е да събере информация за специфичните прояви на насилие в етническите общности и да попита самите пострадали от каква помощ и подкрепа имат нужда. Така, според неправителствената организация, която единствена в област Търговище предлага социални услуги на жени и деца жертви на домашно насилие, ще се даде възможност на различните институции, които работят по проблема, да предлагат адекватна и ефективна помощ.

От споделените истории стана ясно, че за домашното насилие в местните общности не се говори открито, а често пострадалите търпят обидите и побоите от страх да не загубят децата си, ако се оплачат и потърсят помощ. За жените раздялата с децата им е по-лоша от това да живеят в насилие и този страх е водещ, за да търпят посегателствата върху тях у дома. Друга причина агресията да остава скрита е разбирането на ромските жени, че няма нищо по-ценно от тяхното семейство и то трябва да бъде запазено на всяка цена, така че децата да растат с двама родители.

popovo_1Според жените от фокус групата, агресията на мъжете в къщи е заради липсата на пари и работа. Коментирайки къде би потърсила помощ жена, пострадала от домашно насилие, ромките идентифицираха като проблем вероятността институциите да не обърнат достатъчно внимание на жертвата, ако тя е от етнически произход. Такива случаи, според тях, се слагат в графата „циганска работа“ и специалистите не влагат достатъчно усилия, за да разберат проблема. Друг риск е липсата на подкрепяща среда.

Жените заявиха, че биха потърсили помощ, само ако са сигурни, че ще бъдат разбрани. Те споделиха, че за да бъдат институциите максимално полезни на ромските жени и деца, жертви на домашно насилие, трябва да се съобразят с тяхното желание – насилието да бъде спряно, но да запазят семейството си и да не се разделят с партньора си. Анализът на фокус групата освен това показва, че предоставяните услуги за жертви на домашно насилие от малките населени места с етнически произход, трябва да са насочени паралелно към жените и към децата, а не да се работи отделно с тях.

Оригиналната идея, която се роди по време на срещата, бе в местните общности да се създадат женски клубове, където да се обсъждат проблемите на жените и да се водят обучения за защита на правата на жените. Това, според участничките във фокус групата, ще даде самочувствие на жените от малките населени места и подкрепа от самата общност за жертвите на домашно насилие.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *