Здравец

ЖЕНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕТНОСИ ДИСКУТИРАХА
ПРОБЛЕМА ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ В СЕЛО ЗДРАВЕЦ

zdr_2

Жени с различна етническа принадлежност от търговищкото село Здравец дискутираха темата  „домашно насилие” в рамките на фокусгрупа, организирана от „Асоциация НАЯ” по проект „Достойнство – живот без насилие”. /информация за проекта тук/

Споделеното в рамките на дискусията посочи сравнително ниска чувствителност към проблема. Посегателствата върху жените от страна на мъжете често остават скрити в семейството от срам, че местната общност ще посочи като виновна за насилието самата жертва. Участничките от фокусгрупата, обаче, показаха, че ясно осъзнават своето положение на подчинение в семейството, не само по отношение на своя партньор, но и на по-възрастните членове на домакинството. За жените, които в основната си част са безработни, е много важно да работят, да печелят пари, равностойно да участват във финансовата издръжка на семейството. Липсата на работа, според тях, ги поставя в положение на зависимост.

Всички присъстващи ясно показаха, че в тяхната общност децата и семейството се поставят на първо място. Страхът, че семейството им може да се разпадне, е причина жените от етническите малцинства да не приемат, че жертвите на домашно насилие трябва да търсят помощ извън своите роднини.

Нерешените образователни и здравни проблеми провокират в местната общност отрицателно отношение към тези институции. При случай на домашно насилие, според присъстващите, най-адекватно би било да се търси помощ от Kмета на селото, който се приема като изключителен авторитет. В дискусията жените споделиха, че при такъв проблем е търсена помощ от Полицията и са подавани сигнали на телефон 112. Участничките във фокусгрупата имаха информация за ролята на Съда и Прокуратурата, знаеха и за организираната приемна в кметството на селото за жертви на домашно насилие, която се изпълнява от Полицията и „Асоциация НАЯ”.

zdr_3

Анализът от дискусията в село Здравец показва, че жените от това населено място трудно общуват с институциите. Необходимо им е доверено лице от местната общност, с който да споделят проблемите си. Не отхвърлят категорично помощ „от вън“, но на този етап нямат изградено нужното доверие. Разчитат проблемите да се решават вътре в общността.

Анализът на групата, освен това, констатира, че съществува етническа толерантност във взаимоотношенията между жените в селото. Създадените традиции да се събират на общи тържества може да се използва за повишаването на чувствителността им към проблема „домашно насилие”, препоръчват от екипа на проекта.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *