Здравец

ЖЕНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕТНОСИ ДИСКУТИРАХА
ПРОБЛЕМА ЗА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ В СЕЛО ЗДРАВЕЦ

zdr_2

Жени с различна етническа принадлежност от търговищкото село Здравец дискутираха темата  „домашно насилие” в рамките на фокусгрупа, организирана от „Асоциация НАЯ” по проект „Достойнство – живот без насилие”. /информация за проекта тук/

Споделеното в рамките на дискусията посочи сравнително ниска чувствителност към проблема. Посегателствата върху жените от страна на мъжете често остават скрити в семейството от срам, че местната общност ще посочи като виновна за насилието самата жертва. Участничките от фокусгрупата, обаче, показаха, че ясно осъзнават своето положение на подчинение в семейството, не само по отношение на своя партньор, но и на по-възрастните членове на домакинството. За жените, които в основната си част са безработни, е много важно да работят, да печелят пари, равностойно да участват във финансовата издръжка на семейството. Липсата на работа, според тях, ги поставя в положение на зависимост.

Всички присъстващи ясно показаха, че в тяхната общност децата и семейството се поставят на първо място. Страхът, че семейството им може да се разпадне, е причина жените от етническите малцинства да не приемат, че жертвите на домашно насилие трябва да търсят помощ извън своите роднини.

Нерешените образователни и здравни проблеми провокират в местната общност отрицателно отношение към тези институции. При случай на домашно насилие, според присъстващите, най-адекватно би било да се търси помощ от Kмета на селото, който се приема като изключителен авторитет. В дискусията жените споделиха, че при такъв проблем е търсена помощ от Полицията и са подавани сигнали на телефон 112. Участничките във фокусгрупата имаха информация за ролята на Съда и Прокуратурата, знаеха и за организираната приемна в кметството на селото за жертви на домашно насилие, която се изпълнява от Полицията и „Асоциация НАЯ”.

zdr_3

Анализът от дискусията в село Здравец показва, че жените от това населено място трудно общуват с институциите. Необходимо им е доверено лице от местната общност, с който да споделят проблемите си. Не отхвърлят категорично помощ „от вън“, но на този етап нямат изградено нужното доверие. Разчитат проблемите да се решават вътре в общността.

Анализът на групата, освен това, констатира, че съществува етническа толерантност във взаимоотношенията между жените в селото. Създадените традиции да се събират на общи тържества може да се използва за повишаването на чувствителността им към проблема „домашно насилие”, препоръчват от екипа на проекта.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *