МАЛЪК КЛУБ ОБЕДИНЯВА ЖЕНИТЕ В ТЪРГОВИЩКОТО СЕЛО ДЪЛГАЧ

 

Снимка0073

Малка женска група се е заела да търси решение на проблемите на жените и децата в търговищкото село Дългач. Това стана ясно от проведена на място фокус група по проект „Достойнство – живот без насилие” на „Асоциация НАЯ”. Срещата имаше за цел да събере информация за специфичните потребности на хората от малките населени места с преобладаващо етническо население, предимно ромско.

Тя се проведе в местното читалище, което от години се е превърнало в своеобразен женски клуб и където жените от селото споделят и радостите и проблемите си. В залата бяха изложени традиционни пъстри терлици, изтъкани губери и дори беше монтиран стан за тъкане. Участничките споделиха, че зимата се събират заедно и поддържат традициите на общността – да плетат и тъкат, а с изработените от тях плетива правят изложби.

Творейки красота, обаче, жените от селото често се изправят и пред проблемите на ежедневието си. Това, което споделиха е, че са изцяло натоварени с грижата за дома и тежката работата на полето, а ролята им в семейството е да бъдат подчинени на мъжете си. По разказите на присъстващите това е модел, който е наложен в тяхната етническа общност и се повтаря отново и отново при всяко следващо поколение. Неравнопоставеността в отношенията с партньорите често превръща тези жени и в жертви на домашно насилие.

По време на дискусия по темата „домашно насилие” участничките в групата категорично отхвърлиха варианта жертвата да търси помощ от хора или организации извън местната общност. Според тях, проблемът трябва да се „оправи“ в къщи и никой отвън не може да помогне на пострадалата. Страхът на представителките на етническите малцинства е, че ако потърсят помощ, актовете на насилие ще станат още по-жестоки, а освен това ще бъдат наказани и от местната общност, която е изключително затворена.

Имайки предвид, че „Асоциация НАЯ“ от години работи с тази група жени от село Дългач, от екипа на проекта отчетоха, че макар и бавно и трудно има промяна в нагласите към проявите на домашно насилие. От сдружението припомниха, че ако в началото тази тема е била табу и посегателствата върху жените са се отричали напълно, то в момента представителките на местната общност открито говорят за проблема и в своята група, и пред външни хора.

Наличието на своеобразно женско обединение беше посочено от експертите като основа, върху която може да се работи по повишаване на чувствителността на жените от етическите малцинства към проявите на домашно насилие. Присъствието и участието в работата на женската група повишава самочувствието и самооценката на местните жени, а и в тази тяхна малка общност се търсят решения на различни важни проблеми. Така, например, чрез своето обединение жените от Дългач търсят вариант да бъде осигурено място на закрито, където децата им да чакат училищния автобус през зимата.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

chat-active-icon chat-active-icon chat-active-icon