Приемни за жертви на домашно насилие бяха открити в две търговищки села

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Две приемни за жертви на домашно насилие отвориха врати в търговищките села Баячево и Здравец. В тях специалисти от „Асоциация НАЯ“ консултират напълно безплатно пострадалите, както от двете населени места, така и от съседните села. Инициативата се осъществява от неправителствената организация съвместно с Районно управление „Полиция“ Търговище. Приемните се помещават в сградите на местните кметства. В двете села се работи от 14 до 16 часа съответно в Здравец – всеки втори четвъртък от месеца, а в Баячево – всеки трети четвъртък от месеца.

Освен това, мобилни екипи на „Асоциация НАЯ“ продължават да работят в приемни в градовете Попово, Омуртаг и Антоново, в които се обслужват жертви на домашно насилие от съответните общини. Тези дейности се реализират в рамките на проект „Достойнство – живот без насилие“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.Във фокуса му са жертви на домашно насилие от малките населени места в област Търговищес преобладаващо ромско население.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„При работа с жертви на домашно насилие от малки населени места от етнически произход е важно услугата да се предоставя на място, тъй голяма част от тези клиенти са безработни и нямат средства за транспорт.Чрез мобилните екипи по проекта, пострадалите ще получават услугата максимално близо.“ обявиха от неправителствената организация.От там подчертаха, че имат изградени добри партньорски взаимоотношения с представители на институции в малките населени места– кметства, читалища, училища, полицейски инспектори и други и това помага на жертвите да се оказва по-ефективна защита. Очакванията на организацията са в рамките на две години да удвои броя на психологическите и социални консултации, които се предоставят в изнесените приемни.

Като част от дейностите, насочени към ромски жени и деца, жертви на домашно насилие, до момента „Асоциация НАЯ“ проведе 15 фокус групи в 10 малки населени места от региона, в които участваха близо 120 местни жители  и над 50 представители на институциите. Проучено бешепред какви трудности се изправят ромите, жертвите на домашно насилие от малките населени места, когато ползват услугите на образователната, здравната, социалната, правоохранителната и правораздавателните системи. Паралелно с това, организацията изследва и доколко различните служби познават спецификите на представителите на етническите малцинства и дали прилагат различни подходи при работата си с тях.

През следващата година предстои обучението на 150 жени от малките населени места по темата „домашно насилие“ и начините за защита. В програма за превенция ще бъдат включени и 200 ученици от цялата област.

 

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

chat-active-icon chat-active-icon chat-active-icon