ПРОДЪЛЖАВАТ ОБУЧЕНИЯТА НА УЧЕНИЦИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 „Асоциация НАЯ” продължава обученията на ученици от област Търговище по превенция на домашното насилие. Първата група, която се включи в програмата, бяха 13 ученици от 7 и 8 клас на ОУ „Христо Ботев” в село Лиляк.

 „Целта на обучението е учениците да могат да дадат определение за насилие, да изградят умения, да разпознават насилието в различните му форми и проявления, да станат по-чувствителни към проблема домашно насилие.” обясни Петя Стефанова от „Асоциация НАЯ”.

В рамките на обучението тя привлече младежите, да разиграят няколко учебни казуса, в които са описани различни случаи на насилие над деца. И в трите казуса, учениците разпознаха насилието над героите и споделиха, че ситуациите, в които са попаднали са неправилни и лоши. За справяне с проблема те предлагат жертвите да се обърнат за помощ първо към родителите си.

„Бях много приятно впечатлена от познанията, които младежите имат по темата. С тях сме работили по други програми за превенция на трафика на хора и наученото тогава е останало наистина трайно. Оказа се, че част от учениците с които се срещнах, имаха записан номера на националната телефонна линия  за деца 116 111, за да се обадят ако техен приятел има нужда от помощ. ”, сподели Стефанова.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *