УЧЕНИЦИ РАЗПОЗНАВАТ СВОИ ВРЪСТНИЦИ В КАЗУСИ ЗА ЖЕРТВИ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

22 осмокласници от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в град Антоново участваха в обучение на „Асоциация НАЯ” за превенция на домашното насилие по проект „Достойнство – живот без насилие”. В рамките на първия обучителен модул те се запознаха с насилието над деца, като в рамките на няколко ролеви игри, представиха какви чувства, асоциации и мисли събужда у тях думата „насилие”.

„Най-често младите хора посочват асоциации като изнасилване, отвличане, подиграване, обида, тормоз, бой, измъчване, изнудване, малтретиране, заплашване. Разпознават домашно насилие и психическо насилие, като видове насилие.” сподели Петя Стефанова от „Асоциация НАЯ”. Тя разказа, че в рамките на игра наречена „Юмрук” 11 двойки ученици са имали задачата за една минута да накарат своя партньор, да разтвори ръката си свита в юмрук. Всички са опитали, да решат проблема с физическа сила, огъване на пръсти, удряне, стискане, независимо от болката, която са причинили.

Разисквайки казуси по темата, учениците са споделили, че в част от героите разпознават свои връстници, като например деца, които са неглижирани от родителите си и са били изведени от семейството си.

Работата с младежите ще продължи в рамките на още един обучителен модул, в който ще бъдат представени възможностите за защита от домашно насилие и оказване на помощ на пострадалите.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *