МЛАДИ ЖУРНАЛИСТИ СЕ ОБУЧАВАХА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

hr_5

10 ученици от клуб „Млад журналист” от ПГТХВТ „Алеко Константинов” в Търговище участваха в обучение за превенция на домашното насилие. Целта е младите хора да изградят умения да разпознават насилието в различните му форми и проявления, да станат по-чувствителни към проблема домашно насилие, обясниха от „Асоциация НАЯ“, които провеждат програмата за превенция по проект „Достойнство – живот без насилие“.

В началото на срещата учениците посочиха своите очаквания да научат нещо ново и полезно, да се научат да работят заедно и в екип, да помагат на другите, да се научат да разбират другите, както и да споделят и осъществяват общи идеи.

hr_2

Практическата част от обучението включваше дискусии по различни казуси, като например този на Калина: Калина е отличничка, много е старателна и учителите я обичат. Има приятел в същия клас – Пламен, също силен ученик. Ангел е техен съученик, с нисък успех. Смята, че не е оценяван справедливо от учителите. Когато Калина е хвалена, Ангел става агресивен, отнася се грубо с нея и я обижда. Пламен е свидетел на това, но не се намесва. Калина споделя с приятелите на по-големия си брат Иво, които са в гимназията. Те се срещат с Ангел и го заплашват, като го предупреждават да внимава. Ангел става още по-груб с Калина. Един ден, закачайки я, тя му отвръща с обида. Той я причаква на излизане от училище, опипва я по тялото и я нарича с нецензурни думи. На следващата вечер Иво и неговите приятели пресрещат Ангел и го набиват жестоко.

hr_3

Разделени в 4 групи учениците имаха за задача да коментират поставените въпроси от името на героите в историята. След дебати, младежите стигнаха до извода, че конфликтите могат да бъдат избягвани, ако във взаимоотношенията си младите хора търсят сътрудничество вместо противопоставяне, ако проявяват толерантност  и  уважение към околните, ако зачитат техните чувства, възгледи и желания, а не решават проблемите си с физическа сила.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *