УЧЕНИЦИ ОТ ОПАКА СЕ ОБУЧАВАХА ЗА ПОЗИТИВНО ОБЩУВАНЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

opaka_uchenici_2

26 ученици от СОУ „Васил Левски” град Опака участваха в обучение на „Асоциация НАЯ” Търговище за превенция на домашното насилие. „Целта е младежите да могат да дадат определение за насилие, да изградят умения да разпознават насилието в различните му форми и проявления, да станат по-чувствителни към проблема „домашно насилие”, обясни Петя Стефанова от неправителствената организация.

В практическо упражнение наречено “Асоциативен паяк” учениците имаха за задача, да споделят какви чувства, мисли и примери събужда у тях думата „насилие”.  Участниците изброиха следните асоциации: изнасилване, отвличане, подиграване, обида, тормоз, бой, измъчване, изнудване, малтретиране, заплашване.

opaka_uchenici_1След това младежите решаваха учебни казуси. В един от тях бе представено общуване между момче и момиче, при което момчето в двойката се опитва да наложи своето мнение и да взема решения за общите им действия. Участниците споделиха, че повечето им приятели се държат точно така. Учениците сами стигнаха до извода, че конфликтите може да бъдат решавани с диалог. Обучителят поясни, че голяма роля във взаимоотношенията на една двойка, играят и техните приятели, които могат да повлияят на решенията им. Същата група ученици ще премине през още едно обучение по темата.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *