УЧЕНИЦИ ОТ ОПАКА СЕ ОБУЧАВАХА ЗА ПОЗИТИВНО ОБЩУВАНЕ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

opaka_uchenici_2

26 ученици от СОУ „Васил Левски” град Опака участваха в обучение на „Асоциация НАЯ” Търговище за превенция на домашното насилие. „Целта е младежите да могат да дадат определение за насилие, да изградят умения да разпознават насилието в различните му форми и проявления, да станат по-чувствителни към проблема „домашно насилие”, обясни Петя Стефанова от неправителствената организация.

В практическо упражнение наречено “Асоциативен паяк” учениците имаха за задача, да споделят какви чувства, мисли и примери събужда у тях думата „насилие”.  Участниците изброиха следните асоциации: изнасилване, отвличане, подиграване, обида, тормоз, бой, измъчване, изнудване, малтретиране, заплашване.

opaka_uchenici_1След това младежите решаваха учебни казуси. В един от тях бе представено общуване между момче и момиче, при което момчето в двойката се опитва да наложи своето мнение и да взема решения за общите им действия. Участниците споделиха, че повечето им приятели се държат точно така. Учениците сами стигнаха до извода, че конфликтите може да бъдат решавани с диалог. Обучителят поясни, че голяма роля във взаимоотношенията на една двойка, играят и техните приятели, които могат да повлияят на решенията им. Същата група ученици ще премине през още едно обучение по темата.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *