ОТЧЕТЕН БЕШЕ НАПРЕДЪКА ПО ПРОЕКТ „ДОСТОЙНСТВО – ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

293 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в „Асоциация НАЯ” Търговище от месец февруари миналата година до момента. От тях 180 са жени, 81 са деца и 32 мъже. Данните бяха съобщени по време на работна среща за отчитане на напредъка по проект „Достойнство – живот без насилие“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. В събитието участваха заместник областния управител Йорданка Георгиева, Директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Търговище Светлана Добрева, експерти от общинската  администрация, здравната инспекция, инспектората по образованието, полицията и неправителствения сектор.

70 % от пострадалите, които са консултирани, са от малките населени места на цялата област Търговище. От организацията отчетоха, че от началото на проекта има увеличение в пъти на клиентите, с които психолози и социални работници работят в изнесените приемни в градовете Попово, Омуртаг и Антоново, както и в селата Баячево и Здравец. За същия период са направени 94 консултации с адвокат и са заведени 20 дела по Закона за защита срещу домашното насилие.

„При работа с жертви на домашно насилие от малки населени места от етнически произход е важно услугата да се предоставя на място, тъй голяма част от тези клиенти са безработни и нямат средства за транспорт. Чрез мобилните екипи по проекта, пострадалите получават услугата максимално близо.“ обявиха от неправителствената организация. От там подчертаха, че имат изградени добри партньорски взаимоотношения с представители на институции в малките населени места– кметства, читалища, училища, полицейски инспектори и други и това помага на жертвите да се оказва по-ефективна защита.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Освен подкрепа на пострадалите от домашно насилие „Асоциация НАЯ” отчете и резултатите от програмата си за превенция. От данните стана ясно, че над 200 ученици от цялата област Търговище имат специални часове, в които се запознават с видовете насилие и начините за защита. В същото време организацията провежда и семинари с ромски жени в селата.

виж Presentation

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *