НАД 200 УЧЕНИЦИ ОТ ТЪРГОВИЩЕ БЯХА ОБУЧЕНИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

opaka_uchenici_1Повече от 200 ученици от цялата област Търговище бяха обучавани за превенция на домашното насилие.  Инициативата е част от дейностите на „Асоциация НАЯ” Търговище, включени в проекта „Достойнство – живот без насилие”, който се реализира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„Първоначално беше предвидено да се работи с ученици от 5 населени места в региона, но бяха сформирани допълнителни групи в основните училища в селата Подгорица и Голямо ново. Желание да се включат в програмата изявиха и участниците в клуб „Млад журналист” в Професионалната гимназия по туризъм и хранително-вкусови технологии в Търговище” разказа обучителят Петя Стефанова от „Асоциация НАЯ”.

Тя обясни, че се е работило основно с деца и младежи от малките населени места, където има преобладаващо етническо население, като до края на учебна година те са преминали две обучения.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Целта беше учениците да могат да дадат определение за насилие, да изградят умения да разпознават насилието в различните му форми и проявления, да станат по-чувствителни към проблема. При проведените обучения децата демонстрираха, че познават проявите на насилие и дори споделиха, че има случаи с техни връстници, които са били неглижирани в семействата си. Оказа се, че в селата част от учениците с които се срещнах, имаха записан номера на националната телефонна линия  за деца 116 111, за да се обадят ако техен приятел има нужда от помощ. ”, сподели Стефанова.

Паралелно с програмата за превенция на домашното насилие в училищата „Асоциация НАЯ” проведе и обучителни семинари в селата Здравец, Лиляк, Руец, Подгорица, Беломорци и в градовете Попово, Омуртаг, Антоново и Опака. Предвидено е в тях да участват 150 жени от етническите малцинства.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *