В ЗДРАВЕЦ, ПОДГОРИЦА И АНТОНОВО СЕ ПРОВЕДОХА СЕМИНАРИ С ЖЕНИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В селата Здравец и Подгорица от община Търговище, както и в град Антоново се проведоха семинари по проект „Достойнство – живот без насилие”, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. В срещите участваха жени от малки населени места, а целта беше да се повиши  информираността и чувствителността към проявите на агресия и насилие в семейството, разпознаване на проявите на насилие, законовата рамка за защита правата на жените от домашно насилие.

В рамките на събитието с обучителна цел бяха приложени ролеви игри, като разделени на групи, участниците работиха върху казус „Калина”, който представя ситуация на домашно насилие във всичките му проявления – физическо, сексуално, икономическо, психологическо. Всяка от групите трябваше да идентифицира проблема в двойката мъж и жена и да даде предложение за оказване на помощ на жертвата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПредставените отговори, показаха, че домашното насилие трудно се идентифицира от участниците. Те посочват, че в отношенията между мъжа и жената има проблем, но не могат да определят какъв е. Дадените квалификации поставиха домашното насилие в сферата на личните отношения, в които проблемите следва да бъдат решавани от двамата партньори без намеса от вън.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Работейки по казуса бяха отправени послания за оневиняване на насилника с мотива, че мъжете са единствените, които носят парите в семейството и това е основание да имат доминираща роля и повече права. От изказванията стана ясно, че по темата за неравнопоставеността на половете, участниците в групата правят пренос от своя личен опит и проектират своите нагласи към ролите на мъжа и жената в семейството.

Предстои втората част на семинарите, в които жените ще бъдат запознати със Закона за защита от домашното насилие и възможностите за подкрепа на жертвите.

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *