ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ИНСТИТУЦИИТЕ СЕ ОБУЧАВАХА ДА РАБОТЯТ В РОМСКИТЕ ОБЩНОСТИ

40 представители на различни  институции от област Търговище, които работят в подкрепа на жертви на домашно насилие, от малките населени места от етнически произход, предимно ромски се обучаваха на тема „Представяне на специфичните нужди и потребности на ромските жени и деца, жертви на домашно насилие”. В два поредни семинара участваха полицаи, социални работници, психолози, педагози от петте общини на региона.

trening_1

Целта беше да се повишат знанията и уменията на представителите на различни институции, относно специфичните нужди и потребности на ромските жени и деца, жертви на домашно насилие, подобряване комуникацията и промяна на нагласите, за оказване на по-ефективна помощ и закрила.

Обучението беше разделено на шест сесии, в които чрез обучителни модули, ролеви игри и интерактивни методи присъстващите се запознаха със спецификите на ромската общност, нейните ценности и нагласи, както и отношението на мнозинството към етноса.

Специална сесия беше отделена на журналистката Татяна Ваксберг от Дойче Веле. Тя представи „Животът в гетото – образи, преживявания, изненади”, изследване, което е провела по време на едномесечен престой в ромската махала на Видин, с намерението да разбере разделението между „нас” и „тях”, показвайки копнежите и мечтите, както и  реалният бит на общността.

По време на двете обучения беше презентиран и филмът „Севда – съдба или копнеж”, който „Асоциация НАЯ” изработи в рамките на проект „Достойнство – живот без насилие”. Лентата представя както теоретичните постановки за проявите на насилие над ромски жени, така и личните истории на няколко семейства от региона.

снимки от обученията можете да видите тук

Leave Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *