АСОЦИАЦИЯ НАЯ СПЕЧЕЛИ НАГРАДА ЗА ПРОЕКТ НА ГОДИНАТА

Проект „Вълшебните приказки” на Асоциация НАЯ от Търговище беше отличен с наградата „Проект на годината” на Фондация Лале.

В конкуренция с 15 номинирани инициативи на граждански организации от цялата страна, НАЯ получи признание за международния си проект, който се реализира в три държави от Европейския съюз. Той работи с повече от 250 деца на възраст 5-7 години  за превенция на насилието и обучи над 200 детски учители от България, Гърция и Италия. Проектът беше номиниран за наградата от Даниела Димитрова, директор на Детска градина № 9 „Приказка” в Търговище. Детското заведение, заедно с още една детска градина от Търговище – №2 „Осми март” бяха партньори по проекта, като в предучилищните групи там се работи по напълно нова за България методика за използване на класическите детски приказки при въвеждане на темата за равните възможности на жените и мъжете. 

„Асоциация НАЯ не за първи път е носител на тази награда, но този път признанието е още по-ценно, защото го получаваме за проект, който реализирахме в изключително трудни условия. Един път заради Ковид кризата, която на моменти напълно блокираше работата ни с децата и втори път, заради нееднозначните обществени нагласи към темата за равните възможности, която  у нас много пъти умишлено изкривявана и подменяна.”, обяви при получаването на наградата Нина Николова от Асоциация НАЯ. Тя подчерта колко важна е превенцията на насилието в момент, когато изолацията и ограниченията поставят в още по-трудна ситуация жертвите на домашно насилие.

„Искам да благодаря на всички от екипа на Асоциация НАЯ за професионалната им работа, за възможността да почерпим опит по проблема от другите държави участнички в проекта. Благодаря и на педагогическият екип на детска градина „Приказка“ за усърдната работа, както с децата, така и с родителите. Всички ние сме с усещането за добре свършена работа и придобит опит, който ще предаваме и до обогатяваме и за напред, а присъдената ни престижна награда е добър пример за това.”, заяви по време на церемонията Даниела Димитрова.

Проект на Годината е ежегоден конкурс, организиран от Фондация Лале за най-добрите проекти на граждански организации в социалната сфера. Това е единственото събитие за отдаване на публично признание на хората, които целенасочено работят за подобряване на живота и възможностите на другите. Тази година е 16-тото издание на конкурса.

Мария Петкова от Фондация Лале откри събитието с думи за силата и значението на професионализма и компетентността във всяка област на живота. Тя изброи критериите, по които членовете на журито определят наградите – резултати; устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места. Тя благодари на всички участници в конкурса и гости на събитието, като подчерта, че всеки проект има свое място и значение, а всеки номиниран проект е вече награден с доверието на хората, които са го представили.

Статуетката, която се дава на победителите в конкурса  е специално изработена от проф. Георги Чапкънов. 

Още за церемонията можете да прочетете ТУК.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *