Предстои Ден на розовата фланелка против тормоза в училище

На 22 февруари 2023 г. доброволци към „Асоциация НАЯ“ ще се включат в Световният Ден на розовата фланелка против тормоза в училище. Кампанията ще се проведе на територията на общините Търговище, Омуртаг, Антоново и Попово. Доброволците ще отбележат кампанията по различен начин като са подготвили информационни плакати и табла, които ще се поставят на видни места в училищата, радиопредаване, хартиени розови фланелки и ленти с надпис „Не на тормоза в училище“ и др.

Във фокуса на доброволците е тормозът, който има много лица и е свързан с насилието – често използвани обидни думи, измисляне на прякори, разпространение на зловредни слухове, повтарящо се физическо насилие и как всичко това се пренася и в социалните мрежи, което го прави почти постоянно. За това младите активисти акцентират върху необходимостта във всяка една ситуация да се стремим да избягваме насилието и да показваме несъгласие с него.

Историята на деня на розовата тениска започва в Нова Скотия, Канада през 2007 година. Инициатори са двамата ученици Дейвид Шепърд и Травис Прайс. На този ден те се обличат в розово, за да изразят своето отношение към тормоза и насилието в училище, на които са станали свидетели при откриването на учебната година в тяхното училище. Тогава те били силно потресени от една случка – по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, който бил облечен с розово поло.

Момчето не издържало на подигравките и започнало да плаче. Впечатлени от видяното, още на другия ден те купили и раздали на съучениците си петдесет розови фланелки. Така искали да изразят своята подкрепа за тормозения ученик. От тогава кампанията се разраства в целия свят.

За поредна година и „Асоциация НАЯ“  е част от инициативата, която казва не на тормоза! Инициативата е част от проект „Младите хора срещу насилието над момичета“ реализиран с финансовата подкрепа на Български фонд за жените жени“.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *