Три училища в област Търговище ще имат програми за превенция на домашното насилие

Превенция на домашното насилие сред ученици от Търговище, Попово и Омуртаг е във фокуса на  предстоящите дейности на Асоциация НАЯ с началото на новата учебна година. Организацията ще подкрепи три училища в областта да изработят свои програми, които имат за цел да формират сред младите хора гражданска позиция, която не приема домашното насилие. Проектът се финансира от Министерство на правосъдието и ще обхване над 100 ученици, учители и родители от региона.

Предстои за първи път в област Търговище да бъде направено проучване и анализ на съществуващите политики и документи по темата, за да се оценят добрите практики и предизвикателства, както и нуждите на учебните заведения. 20 учители и педагогически специалисти от региона ще бъдат обучени, как да разработят и въведат програми за превенция на домашното насилие в своите училища.

„Училището е място, където младите хора прекарват голяма част от времето си. Важно е темата за домашното насилие да присъства там и нещо повече самите ученици да бъдат въвлечени в организирането на обучения на свои връстници и кампании срещу домашното насилие. Това са младежи, които вече имат или им предстои да имат партньорски връзки и е добре да знаят как да изграждат пълноценни и здрави отношения, които се базират на взаимно уважение и зачитане и съответно как да се пазят от т.нар. „токсични“ връзки, в които са изолирани, контролирани и унижавани.“, обосноваха важността на проекта си от Асоциация НАЯ.

От неправителствената организация са сигурни, че въвеждането на програми за превенция на домашното насилие, първоначално в три училищата от област Търговище, ще има устойчив ефект в следващите учебни години, а пилотния проект може да бъде повторен и в други учебни заведения.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *