Помагат на самотни майки от Търговище да се справят след COVID кризата

Хуманитарни и здравни пакети от първа необходимост ще получат жени от Търговище, които са жертви на домашно насилие и сами отглеждат децата си. Помощта идва от Асоциация НАЯ по проект „КРИЛА за самотните майки”. За сумата от 20 хиляди лева, предоставена от Програма „ИРИС” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”, ще се осигурят неща от първа необходимост за 19 семейства, тежко засегнати от кризата с коронавируса.

„Пандемията постави жените, жертви на домашно насилие, пред нови предизвикателства и утежни положението им. По време на кризисната ситуация консултанти – социални работници и психолози от организацията поддържаха контакт с жените и техните деца. Получената информация показва, че  10 % са изгубили работата си; 30 % не могат да си намерят работа заради кризисната ситуация; 60 % са останали без част от доходите си заради неплатен отпуск, намалено работно време, като самоосигуряващи се лица, земеделски производители и сезонни работници. Стресовата ситуация и липсата на достъп до медицински услуги по време на кризата влоши здравето на част от жените и те споделят, че в момента се нуждаят от прегледи, диагностика и лечение, за които нямат средства. Семействата имат натрупани задължения, които по време на пандемията са разсрочени, но в най-скоро време ще трябва да ги платят, за да не останат без квартира, ток, телефони. Майките, които сами отглеждат децата си, са постоянно под наблюдението на бившите си партньори, които продължават да ги тормозят, отправяйки заплахи, че ще им отнемат децата.”, обясни директорът на социалната услуга на „Асоциация НАЯ” Мая Маркова.

От организацията уточниха, че в следващите осем месеца самотните майки могат да разчитат на помощ в няколко направления:

  • Хуманитарни пакети за непосредствени основни нужди – храни, почистващи и перилни препарати, предпазни средства, дезинфектанти, дрехи и обувки за децата.
  • Комунално битови пакети за заплащане на наем, ток, вода, осигуряване на дърва за огрев за зимния сезон. Ще се подкрепят майки с деца, които живеят на квартира и не могат да покриват наема си, с натрупани неплатени сметки за ток и вода. Семействата, които се отопляват на твърдо гориво, ще бъдат подпомогнати за новия сезон. 
  • Здравни пакети – заплащане на медицински и стоматологични услуги, плащане на здравни осигуровки, закупуване на лекарства и медицински изделия.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *