Проект „КРИЛА за самотните майки“

Проектът се финансира от Програма „ИРИС” на Фондация „Работилница за граждански инициативи”

Проект „КРИЛА за самотните майки“ ще помогне на 19 семейства, в които жени, пострадали от домашно насилие, сами отглеждат децата си да преодолеят трудностите след кризата с COVID-19. Продължилите два месеца ограничителни мерки в страната поставиха тези семейства в много тежка ситуация – без работа и сигурни доходи, с ескалиращи здравни проблеми, натрупани задължения, невъзможност да се осигури дори най-необходимото за децата. Жените, пострадали от домашно насилие, са уязвима група, защото продължително време са били изцяло икономически зависими от своите партньори. След преодоляване на насилието и раздялата с партньорите си, пострадалите жени започнаха бавно и постепенно да се възстановяват икономически, за да се грижат сами за себе си и за децата си. Част от тях се върнаха на пазара на труда, други бяха в процес на активно търсене на работа. Кризата с COVID-19 обаче ги върна в изходна позиция. Тези жени бяха много силно засегнати от пандемията, която донесе както здравословни, така и тежки икономически и социални проблеми.

Това са силни и смели жени, които са успели да спасят себе си и децата си от насилието и всеки ден се борят за своята сигурност и независимост. В момента те имат нужда от финансова подкрепа и този проект ще им помогне да възстановят живота си отпреди кризата. Важно е майките да се подкрепят в грижата за децата, за да останат заедно и да продължи процеса на емоционалното им възстановяване и социалната им интеграция в обществото.
Проектът ще се реализира в рамките на осем месеца на територията на област Търговище. Той е с бюджет от 20 хиляди лева, с които да бъдат осигурени хуманитарни пакети и здравни грижи за семействата, както и подкрепа за покриване на комунално – битовите им нужди.

Очаквани резултати:

Намален риск от раздяла на майките и децата заради бедност. Ще се преодолее опасността да се подадат сигнали до Отдел „Закрила на детето” и семействата да бъдат проверявани, заради лоши битови условия. Проектът ще помогне за стабилизиране на финансово състояние на 19 семейства чрез осигуряване на храна, дрехи, обувки за децата, плащане за квартира, ток, вода, телефон. По този начин самотните майки ще могат да покрият най-спешните си нужди и ще бъдат спокойни в преодоляването на кризата.

Осигурена медицинска грижа за майки и деца със затруднен достъп до лечение заради липсата на средства. Жените и техните деца ще бъдат подкрепени финансово за прегледи от лекар, диагностика и закупуване на необходимите медикаменти. Жените, които са здравнонеосигурени, ще получат средства за покриване на осигуровките си, за да възстановят правата си. Това ще намали риска да се влоши здравето на майките и те да не могат да се грижат за децата си.

Превенция на домашното насилие над жени и деца. В тежката икономическа ситуация има риск жените да изпаднат във финансова зависимост. Те имат нужда от подкрепа, за да не се върнат при бившите си партньори и върху тях и децата им отново да бъде упражнявано насилие.

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *