ПРОЕКТ „ВЪЛШЕБНИТЕ ПРИКАЗКИ”

Проектът се финансира от Програмата за права, равенство и

гражданско участие на Европейския съюз (2014-2020)

 

Координатор: Сдружение „Асоциация НАЯ” гр. Търговище

Партньори: Женски център в град Кардица, Гърция и Международната организация за защита на децата, департамент в град Генуа, Италия

 

Проектът ще работи за предотвратяване на насилието и за равнопоставеност на жените и мъжете, чрез възпитание на децата в ранна възраст в дух на взаимно уважение и зачитане, и преодоляване на стереотипите, които създават неравенства между двата пола.

 

Целите са:

  1. Повишаване на информираността за стереотипите, които насърчават или оправдават насилието, сред професионалисти и родители, които са две ключови системи около децата и оказват най-голямо влияние за формиране на разбиранията и ценностите им.
  2. Повишаване на критичността у децата в ранна детска възраст за оспорване на социалните норми, които водят до неравенство между жените и мъжете. Проектът ще работи с деца в предучилищна възраст, като се използват 9 най-популярни сред децата класически детски приказки. По достъпен начин, съобразен с възрастта на децата (5 – 7 години), чрез тези приказки ще бъдат представени най-типичните мъжки и женски роли, занимания и черти на характера и тяхното отражение в съвременния свят. Ще бъде разработена специална методика за използването на приказките за повишаване на разбирането на децата за равенството между жените и мъжете.
  3. Насърчаване на децата в ранна възраст да изграждат здрави взаимоотношения, основаващи се на зачитане и уважение. Въвеждането на темата за равенството на жените и мъжете в работата с 250 деца в предучилищна възраст е ранна превенция на насилието, в т.ч. и на домашното насилие.
  4. Повишаване капацитета на 180 професионалисти от три държави на ЕС (България, Италия и Гърция), които работят с деца от 5 до 7 години (учители от детски градини, учители на предучилищни групи, спортни треньори, учители на неформални занимания) за въвеждане на темата за равнопоставеност на жените и мъжете (социални роли, стереотипни нагласи, насилие във всичките му форми, човешки права) при работа с деца в предучилищна възраст, като се използват класическите детски приказки.

Разработване на практически инструментариум за въвеждане на темата за равнопоставеност на жените и мъжете при работа с деца в предучилищна възраст, който може да бъде използван от професионалисти и в други региони и държави от ЕС.

Целева група на проекта са 250 деца на възраст от 5 до 7 години от три държави на ЕС,  180 учители от детски градини, учители на предучилищни групи, спортни треньори, учители на свободни/неформални занимания, 300 родители на деца в предучилищна възраст.

С привличането на родителите и учителите в проекта се обхващат две ключови системи, които оказват най-голямо влияние за формиране на разбиранията и ценностната система на децата. Колкото по-чувствителни са тези две страни за преодоляване на насилието, толкова по-ефективно биха подкрепили децата да изграждат здрави отношения.

 

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 24 месеца.

1 септември 2018 г. – 31 август 2020 г.

 

Подобни статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *